Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik …

 

Hallo, ik val maar meteen met de deur in huis. Ik heb me voorgenomen om alleen een nieuwsbrief te schrijven als ik merk behoefte te hebben om informatie met jullie te delen. Dus niet omdat het moet volgens de marketinggoeroe’s, maar gewoon omdat ik het wil! Dus bij deze! Een thema waarmee ik momenteel erg bezig ben is ‘Spiegelen’. Laten we het daar eens over hebben, want eigenlijk doen we dat allemaal!

 

Spiegelen, wat is dat eigenlijk?

Wikipedia zegt het volgende: “Spiegelen is een vorm van non-verbale communicatie of lichaamstaal, die soms bewust, maar heel vaak onbewust gebeurt. Voorwaarde hiervoor is wel dat de gesprekspartners elkaar zien.”

 

Ben jij je bewust van je eigen spiegelgedrag? Spiegelen doen we eigenlijk allemaal. De één doet het meer dan de ander. Het heeft zowel positieve als negatieve kanten. Door bijvoorbeeld het gedrag van een gesprekspartner te spiegelen, kan er harmonie ontstaan in een gesprek en hierdoor kunnen mooie dingen ontstaan. Een negatieve kant van spiegelen kan zijn, dat je jezelf kwijtraakt en heel veel energie verspilt aan het spiegelen aan de ander en daardoor andere belangrijke dingen over het hoofd ziet.

 

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie is misschien nog wel belangrijker dan verbale communicatie. We zijn altijd zo druk met een goede indruk te willen maken, met datgene wat we zeggen, feiten, de juiste vragen stellen etc. Maar wist je dat de eerste indruk die je maakt bepaald wordt door:

 

– 55% visueel (uiterlijk)

 

– 38% vocaal: stemgebruik

 

– 7% verbaal: wat je zegt: kennis en capaciteiten.

 

Slecht 7% is dus maar afhankelijk van verbale communicatie en de rest is dus non-verbaal. Dit wetende, is het logisch dat spiegelen een handige tool kan zijn in de dagelijkse omgangsvormen. Uiteindelijk vindt er op non-verbaal niveau eigenlijk ook een gesprek plaats en misschien wordt daarin eigenlijk wel veel meer verteld dan op verbaal niveau. Met kleuren is dat net zo. Kleuren hebben ook een eigen taal. Met kleur kun jij communiceren naar de ander én kleur heeft ook een boodschap voor jou! Dit kun je te weten komen tijdens een Colour Coaching Consult waarin ik de taal van kleur aan jou vertaal.

 

Relaties en non-verbale communicatie

Ook binnen relaties, of dit nou tussen je partner, kinderen of werkgever is, is er sprake van non-verbale communicatie. Waar ik mij momenteel erg in aan het verdiepen ben en waar ik trainingen in volg, is de ouder-kind relatie. Wat laat het kind zien en welk gedrag is van de ouder en spiegelt het kind? Of kijk eens naar jezelf. Jij bent ook een kind (geweest). Welk gedrag is van jou zelf en wat heb jij overgenomen van je ouders? En waarom doe/deed je dat en wat brengt het jou of heeft het jou gebracht? Wat heb jij bijvoorbeeld van je ouders geleerd, maar nog interessanter is misschien wel: wat hebben je ouders van jou geleerd?

 

Ook in mijn diensten is spiegelen een thema dat elke keer weer terugkomt. Zo noemde ik al het Colour Coaching Consult, waarin kleuren voor jou spreken. In april start ik weer met een nieuwe basiscursus Mandalatekenen. Het thema spiegelen komt hierin ook uitgebreid aan bod.

 

Basiscursus Mandalatekenen: “De spiegel van jezelf!” 

Tijdens deze 10-daagse cursus leer je alle basistechnieken van het zelf ontwerpen van mandala’s. Zo kom je heerlijk tot rust én krijg je een mooie spiegel voorgehouden! Mandala’s maken namelijk het onbewuste zichtbaar. Door wát je tekent, waar je dit tekent in de cirkel én welke kleuren je gebruikt. De tekening hiernaast is van één van mijn cursisten.

 

Kleurrijke groeten,

 

Claudia Wondergem

Reactie schrijven

Commentaren: 0