Van poepkleur tot ‘Ik wil je nooit meer zien!’.

 

Deze week bracht ik mijn jongste zoontje naar de opvang, na een rumoerige ochtend. Mijn twee zoontjes van 3 en 5, vliegen elkaar continue in de haren. Ik kom het lokaal van de opvang binnen en er heerst een serene stilte terwijl er toch al wel 10 kinderen binnen zijn, ja, je leest het goed 10! Ik zeg tegen de leidster “Respect, hoe doe je dit?!? Waarop zij antwoord: “Bij mij thuis krijg ik dit niet voor elkaar hoor, daar zitten ze ook een hele tijd in elkaars vaarwater”. Zo kwamen we op het onderwerp dat het altijd ‘nog goed kan komen’, of niet…

 

Wel/geen contact met je broers en/of zussen Ik had vroeger altijd ruzie met één van mijn zussen; slaan, schoppen, arm uit de kom, etc. en nu bellen we elkaar standaard één keer in de week! Daarop vertelde de leidster dat zij uit een gezin komt van 7 kinderen en dat ze nog maar contact heeft met 3 daarvan. En dit soort verhalen hoor ik regelmatig. Dit vind ik zo moeilijk om me voor te stellen. Ik kom ook uit een groot gezin, een gezin van 5 kinderen. Met de ene broer en/of zus heb ik meer contact dan met de ander, maar helemaal het contact verbreken, daar kan ik me niks bij voorstellen. Dan kijk ik naar mijn eigen kinderen, zij hebben alleen elkaar. Wat nu als zij straks geen contact meer met elkaar willen, dat zou ik zo erg vinden. Is dit herkenbaar voor jou? En wat doet dit met jou?

 

Bruin staat voor … de familielijn! Tijdens één van mijn kleurentrainingen gingen we aan de slag met de kleur bruin. Eén van de cursisten kokhalsde bijna bij deze kleur. En waarom? “Poepkleur”, kon ze alleen maar zeggen, “Het is een poepkleur”. Wat bleek? Vroeger moest zij van haar moeder al heel vroeg (voor haar eerste jaar!) zindelijk zijn. Ze werd vastgebonden op haar potje en kon niet eens bij haar speelgoed, wat net buiten handbereik lag. Ze zag het dus wel liggen, maar ze kon er gewoon niet bij! Dat nare gevoel van onmacht kwam weer helemaal boven bij haar bij de kleur bruin. Welk gevoel krijg jij bij de kleur bruin?

 

De kleur bruin valt onder de derde dimensie: terra (volgens de theorie van Margot Ruiter). Deze dimensie bevat ook 7 kleuren net als de tweede dimensie met haar bekende regenboogkleuren. De terra dimensie bestaat uit de kleuren: terra, oker, roestbruin, donkerbruin, bruinzwart , zandgeel en zilvergrijs. Ze worden ook wel de aarde chakra’s of vrouwelijke chakra’s genoemd. Het thema dat bij deze kleuren hoort is: het herkennen en doorvoelen van je vrouwelijke energie. Verbinding maken met je (voor)ouders. Loslaten, intuitie laten stromen. Luisteren naar je gevoel. De familielijn speelt in deze dimensie een belangrijke rol, zowel die van je moeder als die van je vader. Je gaat aan de slag met je onbewuste leven. Dit is ook de reden waarom veel mensen moeite hebben met de aarde tinten en om hiermee aan de slag te gaan. Je weet namelijk niet wat je kunt verwachten.

 

Mensen die bruin een mooie kleur vinden en deze kleur ook dragen vinden hun familie en gezin belangrijk. Dit bied hen veiligheid, stabiliteit en bescherming. Ze houden van de warmte in een huis en willen zich daar ook graag thuis voelen. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun gezin, familie en werk en gaan daar helemaal voor. Het zijn harde werkers en houden van routine en vastigheid. Dit geeft een fijn gevoel van zekerheid. Het is belangrijk dat tradities in ere worden gehouden en dat er respect is voor de medemens. Bruine persoonlijkheden zijn logische denkers en houden van het traditionele. Het is goed zoals het is. En normen en waarden staan hoog in het vaandel.

 

Wanneer bruin niet in balans is kunnen ze helemaal verdwijnen naar de achtergrond, waardoor ze niet meer opvallen. Ook willen ze niet graag veranderen en zijn ze niet meer van hun plek te krijgen. Het kan ook zijn dat ze een familie missen of nooit een (juist) voorbeeld van een familie leven hebben gehad.

 

De balanskleur van bruin is turquoise. Turquoise kan bruin helpen om weer te gaan spelen en vernieuwingen in hun leven toe te laten. Hoe logisch sommige dingen ook mogen zijn soms kan het onlogische juist de impuls zijn om het vastomlijnde en routinematige te herzien en te veranderen.

 

De spiegel van je kind, Kennismaking met de Reversie Methode Onlangs heb ik een trainingsweekend gevolgd over de Reversie Methode, waarin je terug in de tijd gaat door te kijken naar het gedrag van je kind wat jou triggert en wat dat zegt over jouw eigen gedrag. Razend interessant! Hoe confronterend is het dat je je kind wil behoeden voor dingen die jij graag in jouw jeugd anders had willen zien en dat je dat onbewust toch overbrengt op je kind. Wat geef je wel en wat geef je niet door in je familielijn. Het was voor mij echt een eye-opener en weer zo een boost voor mijn eigen ontwikkeling én die voor mijn kind. Ben je benieuwd naar deze methode? Laat het me weten, dan kun je voor een kennismakingsprijs van €25 zelf ervaren welke liefhebbende spiegel jou wordt voorgehouden door je kind(eren)!

 

Herken je dingen uit deze mail en wil je die graag met me delen? Stuur me een mail, dan geef ik je een persoonlijke reactie. Ik kijk al uit naar je mail!

 

Kleurrijke groet

Claudia Wondergem

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0